Segítség a kerékpár biztonságos lezárásához

-: több, mint egy éve frissült

Ha kénytelenek vagyunk kerékpárunkat felügyelet nélkül az utcán hagyni, egy komoly zárat is be kell beszerezni. Többféle típust kínálnak a szaküzletek erre a célra, egy részük eredetileg motorkerékpárok lezárására készült, a többi különböző szerkezetű kerékpár specifikus zár. A minőségi szórás elképesztő: van, amelyiket még egy alkalmi tolvaj is pár másodperc alatt ki tud nyitni, ellenben kapható olyan típus is, amely láttán a profi tolvajok azon nyomban odébbállnak.
Ráadásul ez nem a méret és súly függvénye! Elrettentő megjelenésű zárak készülnek elképesztően silány, puha anyagból, amíg egyes filigrán modellek kifognak a fűrészen, az áttételes vágószerszámon, a zárfúrón és a fagyasztóspray-n is.

Hogyan zárjuk le a bringát?

Sajnos a tolvajok nemcsak komplett kerékpárt, hanem alkatrészeket is lopnak. Egy hosszú, hajlékony sodronyzár segítségével az összes leszedhető alkatrészt össze lehet kötni, így lezáráshoz nem kell a kerékpárt szétszerelni. A merev és kis belső területtel rendelkező U-lakattal csak a hátsó kereket és a vázat tudjuk lezárni, így érdemes legalább az első kereket kivenni, majd a zárral a vázhoz lakatolni. A tárgy legyen legalább olyan erős, mint a zár, különben azt fogják elvágni! Természetesen a körülményes lezárást kiválthatjuk, ha az előzőkben már említett kettős zárást alkalmazzuk: egy hosszú sodronyzárral vegyük körbe az első kereket, illetve a nyerget, és ezt fűzzük bele az U-lakatba. Számos U-lakathoz a gyártó kínál zár nélküli sodronyt, amely a lakathoz rögzítendő. Ráadásul minél több tárgyat helyezünk a U-lakat belsejébe, annál nehezebb egy szerszámot oda behelyezni. Következésképpen a legjobb U-lakat a lehető legkisebb típus, mivel a feszítőszerszám nehezen fér el a belsejében, ha pedig csavarni akarják, akkor sokkal kisebb erőkart tesz lehetővé.  

Hol zárjuk le a kerékpárt?

A „miként” mellett a másik nagy kérdés a „hol”. A hely legyen forgalmas, frekventált, sok ember járjon arrafelé: a lényeg, hogy a tolvaj ne tudjon nyugodtan dolgozni. Bevásárlóközpontok, irodaházak bejárata pont ilyen hely. A rögzített tárgy legyen minél magasabban, például az U-lakattal akár egy lámpaoszlopra is felakaszthatjuk a bicajt. Magasan nehezebb vágni, fűrészelni, zárat piszkálni, és kétségtelenül feltűnőbb. Ha a zárat csak alacsonyan tudjuk elhelyezni, ügyeljünk arra, hogy ne legyen könnyen hozzáférhető. Ne sajnáljuk az időt és energiát az ideális hely kiválasztására: ha okosan cselekszünk, még egy szerényebb minőségű zár is elrettentheti a tolvajt. 

További hasznos tippek a kerékpár biztonságos lezárására:

  • Zár hiányában egy pillanatra se hagyjuk őrizetlenül a kerékpárt!
  • A minőségi zárat egyszer kell csak megvenni, ha nem jól választottunk akkor a kerékpárt kétszer: tehát a silány zárak a legdrágábbak!
  • A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával!
  • Legyen legalább olyan erős a lezárásra kiszemelt tárgy, mint maga a lakat!
 

Cimkék :

#blog #lakatolás

Megosztás :